Teama de efectele adverse ale medicamentelor
Monday, March 19th, 2012 | 6 comentarii

O problema cu care ne confruntam frecvent in activitatea medicala este teama pacientilor de posibilele efecte adverse ale medicamentelor. Cred ca fiecare medic a trecut macar o data prin situatia de a prescrie un medicament, iar pacientul sa se intoarca spunand ca nu a luat medicamentul pentru ca a citit prospectul si erau prea multe efecte adverse.

Ceea ce trebuie sa inteleaga pacientii este ca multe din efectele adverse prezentate in prospecte apar foarte rar si nu sunt semnificative. Ceea ce este si mai important de inteles este ca medicul care prescrie medicamentul cunoaste foarte bine efectele adverse importante si frecvent intalnite ale acestuia si ca aparitia lor este monitorizata, de aceea pacientul este chemat periodic la control. Cand medicul prescrie un medicament, pune mereu in balanta eventualele riscuri cu beneficiul pentru pacient, iar daca prescrie un medicament, inseamna ca pacientul are nevoie de acesta, iar balanta este in favoarea beneficiului. Multi medici recomanda pacientilor sa nu citeasca prospectele medicamentelor, pentru ca unii pacienti pot fi influentati doar de gandul la riscul unor eventuale efecte adverse citite (daca citesti ca poate aparea discomfort abdominal, s-ar putea chiar sa ti se para ca ai un disconfort abdominal care poate nu are legatura cu medicamentul administrat).

Ceea ce multi pacienti poate nu stiu este ca tratamentul prescris vizeaza de cele mai multe ori prevenirea complicatiilor unei afectiuni netratate (dislipidemie , hipertensiune, diabet zaharat, aritmii), complicatii reprezentate de infarct miocardic, accident vascular, insuficienta cardiaca, deces. Medicamentele sunt acceptate pentru uzul clinic dupa studii pe un numar mare de pacienti, cu durata de cativa ani, studii care demonstreaza tocmai aceste rezultate de reducere a mortalitatii si complicatiilor cardiovasculare. Este adevarat ca industria farmaceutica este una profitabila si sa nu se inteleaga ca sunt promotoarea firmelor de medicamente, vreau doar sa precizez ca noi, medicii, facem ceea ce am invatat, adica sa amelioram starea de sanatate si sa prevenim complicatiile cu mijloacele adecvate.

Asadar, cred ca teama cea mai mare ar trebui sa existe fata de riscul de infarct miocardic , moarte subita, decat de un posibil efect advers, cu probabililate scazuta de a aparea si fara semnificatie. Voi reveni intr-un articol ulterior asupra celor mai frecvent intalnite efecte adverse ale celor mai prescrise medicamente in cardiologie. Sfatul meu pentru pacienti este: cititi prospectul daca vi se pare ca va supara ceva dupa ce ati luat tratamentul, dar discutati cu medicul care vi l-a prescris despre orice nelamurire si, mai ales,  aveti incredere in medicul dumneavoastra!

6 raspsunsuri la Teama de efectele adverse ale medicamentelor

 1. stoica valentina says:

  Buna ziua.In urma cu o saptamana am fost diagnosticata cu epiglotitta acuta.Am facut tratament intravenos timp de 6 zile cu gentamicina,ampicilina si cefort,iar apoi 4 zile cu cedax 400 mg.Ce vreau sa mentionez este ca in urma tratamentului am ramas cu dureri de cap,ameteli,senzatie de nod in gat.
  ce pot sa fac?

  • Dr. Lacramioara Petrescu says:

   Buna ziua. Discutati, va rog, cu medicul specialist ORL care v-a prescris tratamentul despre senzatia de nod in gat.

 2. genu says:

  Buna ziua ! In ce masura este afectat ficatul la un tratament indelungat (peste 10 ani si in continuare) cu Sortis 10 mg,Lipanthyl 160 mg (avind in vedere ca pe linga acestea mai iau si alte vasodilatante,anticoagulante si antihipertensive) ? Multumesc .

  • Dr. Lacramioara Petrescu says:

   Majoritatea medicamentelor din sfera cardiologica nu afecteaza ficatul; efectul asupra ficatului al medicamentelor pentru colesterol (statine) este monitorizat prin analize de sange la 3 luni de la initierea tratamentului; in cazul in care acestea sunt modificate, se inlocuieste cu alt medicament

 3. ilie says:

  De multa vreme am tiuituri in urechea dreapta, acum de citeva zile am pocnituri, iau de vreo doi ani betaloc zoc de 50 cite-o tableta pe zi, cumva asta-i cauza.

  • Dr. Lacramioara Petrescu says:

   Trebuie sa verificati tensiunea arteriala. Daca tensiunea este normala, adresati-va unui ORL-ist.